Yurtdışı yaz okullarına gitmek için en önemli 5 neden
Yurtiçi de yurtdışı da olsa yaz kampına gitmek bir çocuk için her yönden çok farklı bir deneyimdir. Özellikle son yıllardaki teknolojik gelişmelerin bu derece hızlanması ile birlikte, yeni jenerasyonun ellerinden düşmeyen cep telefonu, saatlerce başından kalkmayarak oynadığı bilgisayar oyunları sebebiyle gittikçe asosyal bir gençliğin yetişmekte olduğunun farkındayız. İşte yaz okulları da tam burada devreye girerek çocuklarımızı 2 veya 3 hafta bile olsa bir nebze bu tekdüze yaşamdan alıp kendilerini tanıyabilecekleri ve farklı arkadaşlıklar kurarken, bir yandan yeni yetenekler keşfedebilecekleri bir ortam sağlıyor.
25 senelik kampçılık tecrübemizle gözlemlediklerimize dayanarak söyleyebiliriz ki, bir çocuğun yaz kampına gitmesi birçok açıdan ona fayda sağlamaktadır. Gelin bu faydalardan en önemli 5 tanesine birlikte göz atalım.
1. Yaz kampına gitmek iletişim yeteneklerini geliştirir ve yakın arkadaşlar edinmesini sağlar
Yaz kampları veya yurtdışı yaz okulları genelde kısa süreli kamplardır. 2 veya 3 hafta sürerler ve bütün bu süre dolu dolu yaşanır. Öğrencilerin kaybedecek hiç zamanları yoktur. Bu kısıtlı süre içinde hemen arkadaş olmalı, birbirlerini tanımalı ve beraber yaşamaya hemen adapte olmaları gerekir. Sürekli bilgisayar başında olan bir çocuk yaz kampına gitmek istemeyebilir. Ama tecrübelerimiz bize gösterdi ki, kamplara en isteksiz gelen çocuklar, kamp bittiğinde hiç ayrılmak istemeyen çocukların başında geliyor. Kampta yaşadıklarını, yaz kampında edindiği arkadaşlıkları hayatları boyunca unutmuyorlar.
Biribirleriyle iletişim kurmayı öğrenmek, öğrencilerin yaz kampında kazanacağı en önemli yetenektir. Bilgisayardan uzak kamp atmosferinde, yüzyüze iletişim kurma becerileri ve duygusal zekaları oldukça gelişmektedir. Peki bu yetenekler neden önemlidir? Çünkü 21. yüzyılda işverenler, iletişim kurmayı bilen, diğer insanlar ile anlaşabilen ve uyum sağlayabilen kişileri daha çok tercih etmektedir.
2. Risk almasını ve kendini zorlayabilmesini sağlar
Yaz kamplarında çocukların güvenliği önceden düşünülüp, atmosfer bu şartlar altında oluşturulduğundan, çocuğunuz güvenli olarak risk almayı öğrenir ve yapabildiklerini zorlamak ister. Örneğin, yüzmeyi bilen ama kendine güveni olmayan bir çocuk, kendindeki potansiyeli ortaya çıkarabilir. Ya da yabancı dilini geliştirmek isteyen bir çocuk da yurtdışında gittiği ülkede insanlarla iletişim kurmaya çalışıp yabancı dilini geliştirecektir.
3. Karakter gelişimini ve hayatla ilgili yeteneklerini destekler
Çocukların okudukları okulların (istisnalar hariç), çocukların azim, cesaret ve liderlik yeteneklerinin gelişimi konusunda çok da iyi bir iş çıkardığını söyleyemeyiz. Zaten okulların birinci görevi de çocuklara ana müfredatı öğretmektir. Hiçbir okul, çocuğun ne kadar azimli olduğuyla ilgilenmek için vakit harcamaz. Ancak yaz kamplarında durum farklıdır, ve çocuğun notları değil karakteri ve davranışları geliştirilir. Gençler ayrıca bağımsızlık, sorumluluk ve karar verme gibi önemli yetenekler de kazanırlar. Ailelerinden uzakta kendi kararlarını verecek şekilde büyürler.
4. Olumlu rol modelleri ile tanışmasını sağlar
Televizyonda sürekli izledikleri Survivor yıldızlarını rol modeli almak yerine, kendileriyle birlikte aktiviteleri yapan, onları olumlu şekilde yönlendiren grup liderleri rol modeli olarak seçerler. Genel olarak kendileri de daha önce kampa öğrenci olarak gitmiş ve öğrenci ile aynı frekansta düşünebilen kişilerden seçilen grup liderleri, yurtiçi kamplarında genelde çalışkan ve sorumluluk sahibi üniversite öğrencilerinden seçilirken, yurtdışı yaz okullarında bu görevi yurtdışı yaz okulu tarafından özel olarak eğitilmiş grup liderleri devralmaktadır.
5. Kendilerini en iyi şekilde tanımalarına yardımcı olur
Ne yazık ki, çoğunlukla aile baskısıyla sadece sınav odaklı yetiştirilen, yüksek not alıp, yüksek maaşlı işlere gidip mutsuz olan bir nesil yetiştiriyoruz. Etrafınızdaki birçok yetişkine baktığınız çoğunun hayatının bu şekilde olduğunu göreceksiniz. Ve malesef kendi çocuklarımızı da bu kısır döngünün içine sokuyoruz.
Bu kadar erken yaşta yarış atı moduna soktuğumuz çocuklarımıza aslında iyilik etmiyor, aksine potansiyellerini keşfetmelerini ve gerçekte ne yapmak istediklerini sorgulamalarına izin vermiyoruz. Yaz kampına gitmek, çocuklarımızın bu kısırdöngüden kurtulup, kendileri için gerçekten önemli olan şeyi keşfetmelerine ön ayak oluyor ve birçok farklı aktivite ile belki de çok gizli bir yeteneğinin ortaya çıkmasında fayda sağlıyor, eskrim vs gibi.
Siz de çocuğunuzu yurtdışı yaz okuluna veya yaz kamplarına göndermek istiyor olabilirsiniz. Yazımızla ilgili düşüncelerinizi bizimle paylaşın. Bize sormak istediklerinizi yorum bölümünden veya iletişim sayfamızdan sorabilirsiniz.
Yaz okuluna gönderilen çocukların bir gün içinde neler yaptıklarını öğrenmek isterseniz, Yaz okulunda yaşam nasıldır? başlıklı blog yazımızı okumanızı öneririz.